Firma Zbych powstała w 1982 roku. Od ponad 40 lat nasze produkty goszczą na polskich stołach i w kuchniach całej Polski. Zgromadzone przez te lata doświadczenie zaowocowało stworzeniem przemyślanej oferty dostosowanej do potrzeb małych i dużych gospodarstw domowych. Dzięki współpracy z hurtowniami województwa pomorskiego oraz marketami Macro, Selgros, firmowymi sklepami Konkol, Gosz, Karolina i innymi dystrybutorami, nasze przetwory z warzyw docierają do szerokiego grona odbiorców, pomagając w zdrowym i smacznym odżywianiu naszych konsumentów.
  •  ZBYCH  •  Przetwórstwo warzyw i owoców
O Firmie

O Firmie

Firma Zbych powstała w 1982 roku jest producentem przetworów warzywnych i owocowych, w której pracuje zespół ludzi z wieloletnim doświadczeniem i odpowiednią wiedzą w tej dziedzinie. Kontynuowana przez Anetę i Aleksandrę Kość tradycja, to już trzecie pokolenie rodzinnej firmy, które troszczy się, by od ponad 40 lat produkty najwyższej jakości mogły gościć na polskich stołach i w kuchniach całej Polski. Zgromadzone przez te lata doświadczenie zaowocowało stworzeniem przemyślanej oferty dostosowanej do potrzeb małych i dużych gospodarstw domowych. Dzięki współpracy z hurtowniami województwa pomorskiego oraz marketami Macro, Selgros, firmowymi sklepami mięsnymi Konkol, Gosz, Karolina, osiedlowymi sklepami, targowiskami i innymi dystrybutorami, przetwory z warzyw docierają do szerokiego grona odbiorców, pomagając w zdrowym i smacznym odżywianiu naszych konsumentów.
Wciąż rozwijamy naszą działalność, a nasza linia produkcyjna została dostosowana do norm unijnych i HACCP, co przekłada się na jakościowe produkty dostosowane do wysokich wymagań naszych odbiorców i konsumentów.

Misja firmy

Zdrowie i zbilansowana dieta naszych konsumentów jest jednym z najważniejszych elementów naszej misji żywieniowej.
Produkty dostępne w naszej ofercie są wolne od sztucznych nawozów, chemii, antybiotyków, pestycydów i organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Są pełne witamin, mikroelementów i makroelementów. Zawierają wszystkie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki. Jakość i ekologiczne pochodzenie naszych produktów są potwierdzone certyfikatami, a dostawcy szczegółowo selekcjonowani.
Nasze przetwory pakowane są w sposób wygodny do przechowywania, oraz co dla nas bardzo ważne – nie pozostawiające nadmiernych odpadów po opróżnieniu opakowania. Ochrona środowiska oraz ekologiczne uprawy są jednym z najważniejszych elementów naszej ideologii żywienia.
Dysponujemy szybkim transportem, który pozwala na szybkie dostawy bez uszczerbku na jakości.

Historia rodzinna

Początki naszej firmy sięgają lat powojennych, właśnie w tym czasie Marian i Emilia wraz z rodziną przesiedlili się do Gdyni i powoli zaczęli przetwarzać warzywa oraz kisić zakwas na żur. Z upływem lat schedę po rodzicach przejął syn Jerzy wraz z małżonką Wacławą. To właśnie Oni w 1982 roku zalegalizowali działalność pod nazwą Przetwórstwo warzyw i owoców, następnie kuchmistrzostwo i finalnie do aktualnej nazwy Zbych. Współcześnie firmę prowadzą córki Jerzego i Wacławy – Aneta i Aleksandra Kość, przy wielkim pomocnym wsparciu prawnuka Mariana, syna Anety – Damiana, który w następnych latach będzie kontynuował rodzinną, tradycyjną działalność. Reasumując, firma Zbych jest firmą rodzinną, dla której tradycja jest bardzo ważna, a procesy produkcyjne ściśle przestrzegane według przepisów przodków. Nestorka rodu – Emilia, niebawem kończy 100 lat życia i jest dumna z osiągnieć swych wnuków, którzy kontynuują tradycję firmy Zbych.